Developed by jtemplate


Ηλιοπούλου, Βασιλική (Κοζάνη, 1948): Σκηνοθέτρια, πεζογράφος. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Εργάζεται στον κινηματογράφο από το 1972. Έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει κινηματογραφικές ταινίες (Ο τραγικός θάνατος του παππού, 1977, Το πέρασμα, 1990, Με μια κραυγή, 1995 κ.ά.). Οι ταινίες της έχουν τιμηθεί με 2 FIPRESCI (Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών), 8 Κρατικά ελληνικά βραβεία, και 2 βραβεία σεναρίου. Επίσης, έχει επιμεληθεί τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Στα έργα της κυριαρχεί ο υπαρξιακός και ο κοινωνικός προβληματισμός σχετικά με την ανθρώπινη σκληρότητα, την αντιμετώπιση του Άλλου (μετανάστες κτλ.), την αποξένωση, τον θάνατο. Ατμοσφαιρική γραφή, όπου δεσπόζουν υποβλητικές και ζοφερές εικόνες και λεπτομερείς περιγραφές, που αξιοποιούν την κινηματογραφική εμπειρία της συγγραφέα. Στους σκοτεινούς, ψυχρούς και σκληρούς της ήρωες αντιτίθενται κάποιες παρουσίες με ζεστασιά και τρυφερότητα. Ο ερωτισμός και το υπόγειο χιούμορ δεσπόζουν στα έργα της.

Κριτικές: Φ. Φ. Φιλίππου, εφ. Βήμα, 3.9.2000 [ββ.: Η Λιούμπα και άλλα αρώματα]- Μ. Θεοδοσοπούλου, εφ. Βήμα, 4.12.2005 [ββ.: Η καρδιά του λαγού]- Αγγ. Καστρινάκη, εφ. Νέα, 28.1.2006 [ββ.: Η καρδιά του λαγού].

 

ΒΙΒΛΙΑ

2000  «Η Λιούμπα και άλλα αρώματα» (Εστία)

2005    «Η καρδιά του λαγού» (Πόλις)

2009  «Σμιθ»  (Πόλις)  Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος

2013  «Η άσκηση του Ροτ»  (Πατάκης)

 


Το παρόν κείμενο εστάλη από τη συγγραφέα Βασιλική Ηλιοπούλου για την επικαιροποίηση του Λεξικού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Πατάκη.

Μπορείτε να διαβάσετε το παραπάνω κείμενο και σε μορφή pdf πατώντας εδώ