jtemplate.ru - free extensions for joomla

Κατάλογος βιβλίων

Συμπληρωματικό Υλικό

Δωρεάν Υλικό

Developed by jtemplate


Τα θέματα των πανελλαδικών σε Αρχαία και Μαθηματικά

Για να δείτε τα σημερινά θέματα των Αρχαίων Ελληνικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014, πατήστε εδώ.

 

Για να δείτε τα σημερινά θέματα των Μαθηματικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014, πατήστε εδώ.

Θέματα Βιολογίας Γενικής Παιδείας (Πανελλήνιες 2014)

Για να δείτε τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας, πατήστε εδώ.

Τα Θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας ΓΕΛ ημερήσια, εσπερινά και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΡΕΙΣ (3)

ΚΕΙΜΕΝΟ 

 Η «ανθρωπιά» είναι μια λέξη του καιρού μας, ένας όρος κοινόχρηστος, ένα νόμισμα που κυκλοφορεί σ’ όλα τα χέρια, γιατί συμβαίνει η ανταλλακτική του αξία να είναι πολύ μεγάλη. Και με την «ανθρωπιά» εννοούμε, φυσικά, τη συμπόνια, τη συμμετοχή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο πάθος του γείτονα. Και όχι μόνο του γείτονα. Του κάθε ανθρώπου. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν τον όρο «ανθρωπισμός». Έλεγαν: «αυτός είναι μεγάλος ανθρωπιστής» και με τούτο εσήμαιναν μια προσωπικότητα που ξοδευόταν ολόκληρη για να κάμει το καλό. Ο Ντυνάν, για παράδειγμα, ο ιδρυτής του «Ερυθρού Σταυρού», υπήρξε ένας τέτοιος ανθρωπιστής. Πέρα απ’ ό,τι θα μπορούσε να ενδιαφέρει αποκλειστικά το άτομό του, εσυλλογίσθηκε τους ανθρώπους που έπασχαν, έξω από διάκριση φυλής και θρησκείας, «εν πολέμω και εν ειρήνη». 

 Ο «ανθρωπιστής», ένας άνθρωπος με σπουδαίες ικανότητες, που αναλίσκεται με ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλία, ακόμη και χωρίς τη θεμιτή, επιτέλους, από πολλές απόψεις, επιθυμία της υστεροφημίας, υπήρξε, για πολλούς αιώνες, ένα θαυμάσιο ιδανικό, που οι προγενέστεροι το επρόβαλλαν στους μεταγενέστερους. Ακόμη τότε η «ανθρωπιά», μολονότι δεν έπαυε να είναι κοινή απαίτηση, δεν είχε καταντήσει κοινόχρηστος όρος. Ήταν η σπάνια, η υψηλή παρουσία, όπου μόνο μερικές εκλεκτές φύσεις κατόρθωναν να φτάσουν. Και ακόμη, μια καθημερινή άσκηση που ο καθένας την επιθυμούσε για τον εαυτό του, θεωρώντας την αυτονόητο χρέος του, χωρίς να συλλογίζεται ότι θα μπορούσε και διαφορετικά να την αξιοποιήσει. 

 Το γεγονός ότι η απαίτηση της «ανθρωπιάς» έχει γίνει κοινός τόπος σήμερα δεν είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Δείχνει πως η οικουμενική ψυχή αισθάνεται βαθύτερα την ταλαιπωρία του ανθρώπου και αναζητεί διέξοδο. 

 Περιττό να προστεθεί πως και η ανθρωπιά, καθώς κι ένα σωρό άλλοι όροι, έχει υποστεί τρομακτικές διαστρεβλώσεις. Όποιος είπε πως οι ιδέες είναι καθώς τα υγρά, που παίρνουν το σχήμα του μπουκαλιού τους, είχε, βέβαια, πολύ δίκιο. Και με τους όρους το ίδιο συμβαίνει. Αλλάζουν νόημα, αλλάζουν απόχρωση, κατά τον τρόπο που τους μεταχειρίζεται κανείς και κατά τον σκοπό που επιδιώκει χρησιμοποιώντας τους. Έτσι, μπορούμε να μιλούμε όλοι για ανθρωπιά, αλλά να εννοούμε ολωσδιόλου διαφορετικό πράγμα ο καθένας. 

 Έπειτα, ένας όρος, μια λέξη, μια έκφραση, που βρίσκεται ολοένα στο στόμα μας, σιγά σιγά φτωχαίνει, αδειάζει, αποστεώνεται, αυτοακυρώνεται. Φοβούμαι πως ίσια ίσια αυτό έχει συμβεί με την ανθρωπιά. Αρκεί μια ματιά ολόγυρά μας, για να το νιώσουμε καλύτερα τούτο. Η καθημερινή ζωή ολοένα και περισσότερο χάνει τη θαλπωρή, τη γλυκιά ζεστασιά της. Είναι ένας χειμώνας χωρίς αλκυονίδες. Η «καλημέρα», αυτό το χαρούμενο άνοιγμα παραθύρου προς τον αίθριο ουρανό, μεταβάλλεται σιγά σιγά σε μορφασμό. Η ανθρώπινη λαιμαργία, η δίψα της ευζωίας δεν αφήνει τόπο για ευγενικά αισθήματα. Κάτι περισσότερο: τα ευγενικά αισθήματα θεωρούνται ξεπερασμένα. 

 Λησμονούμε, ωστόσο, πως η ανθρωπιά είναι κυριότατα βούληση, δεν είναι γνώση, δεν είναι μόνο γνώση. Και δεν είναι λόγος, είναι πράξη. Είναι ένας ολόκληρος εσωτερικός κόσμος, στην τελείωσή του, που ακτινοβολεί παντού. Η ανθρωπιά αποκλείει τη μισαλλοδοξία, την καταφρόνηση του άλλου ανθρώπου· είναι επιεικής και ήπια. Περιέχει πολλή συγκατάβαση και πολλή κατανόηση. Η ανθρωπιά είναι κυκλική παρουσία. Δεν βρίσκεται στραμμένη προς ένα μονάχα σημείο του ορίζοντα. Εκείνος που είναι αληθινά ανθρώπινος δεν μπορεί παρά να είναι, σε κάθε περίσταση, ανθρώπινος. Η ανθρωπιά δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι όργανο αυτοπροβολής και επιτυχίας. Είναι απάρνηση. Πρέπει πολλά ν’ αρνηθείς, για να κερδίσεις τα ουσιωδέστερα. Αλλά δεν είναι και παθητική κατάσταση. Ολωσδιόλου αντίθετα, αποτελεί μορφή αδιάκοπης ενέργειας. Είναι πολύ ευκολότερο να γίνεις «μέγας ανήρ» παρά να γίνεις «μεγάλος άνθρωπος». Η Ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα μεγάλων ανδρών. Αλλά έχει πολύ λίγους «ανθρώπους» να παρουσιάσει. 

I.Μ.Παναγιωτόπουλος, Ο Σύγχρονος Άνθρωπος. 

Οι Εκδόσεις των φίλων, Αθήνα 1988. 18η 

έκδοση (Διασκευή). 

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). 

Μονάδες 25

Β1. Να αναπτύξετε σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων το περιεχόμενο του αποσπάσματος που ακολουθεί: «Η ανθρώπινη λαιμαργία, η δίψα της ευζωίας δεν αφήνει τόπο για ευγενικά αισθήματα. Κάτι περισσότερο: τα ευγενικά αισθήματα θεωρούνται ξεπερασμένα.». 

Μονάδες 10

Β2. α) Να βρείτε δύο τρόπους ανάπτυξης στην πρώτη παράγραφο του κειμένου (Η «ανθρωπιά» … «εν πολέμω και εν ειρήνη») και να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. 

Μονάδες 6

 β) Ποια νοηματική σύνδεση εκφράζουν οι διαρθρωτικές λέξεις: 

 έτσι (στην τέταρτη παράγραφο)  ωστόσο (στην έκτη παράγραφο). 

Μονάδες 4

Β3. α) Να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: 

 αναλίσκεται, οικουμενική, διαστρεβλώσεις, ολωσδιόλου, ευζωίας. 

Μονάδες 5

 β) Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του 

κειμένου: 

 κοινόχρηστος, συμμετοχή, αυτοακυρώνεται, γνώση, αδιάκοπης. 

Μονάδες 5

Β4. α) Να αιτιολογήσετε τη χρήση των εισαγωγικών στις παρακάτω περιπτώσεις: 

 «αυτός είναι μεγάλος ανθρωπιστής» (στην πρώτη παράγραφο) 

 «Ερυθρού Σταυρού» (στην πρώτη παράγραφο). 

Μονάδες 2

 β) Να εντοπίσετε στο κείμενο τρεις εκφράσεις με μεταφορική σημασία. 

Μονάδες 3

Γ1. Σε άρθρο σας, που θα δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα, να αναφερθείτε σε φαινόμενα που αποδεικνύουν το έλλειμμα ανθρωπιάς στην εποχή μας, αλλά και σε δραστηριότητες, ατομικές και συλλογικές, που αποσκοπούν στον περιορισμό αυτού του ελλείμματος (500-600 λέξεις). 

Μονάδες 40

ΟΔΗΓΙΕΣ (για τους εξεταζομένους) 

1. Στο εξώφυλλο να γράψετε το εξεταζόμενο μάθημα. Στο εσώφυλλο πάνω-πάνω να συμπληρώσετε τα Ατομικά στοιχεία μαθητή. Στην αρχή των απαντήσεών σας να γράψετε πάνω-πάνω την ημερομηνία και το εξεταζόμενο μάθημα. Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο και να μη γράψετε πουθενά στις απαντήσεις σας το όνομά σας. 

2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Τυχόν σημειώσεις σας πάνω στα θέματα δεν θα βαθμολογηθούν σε καμία περίπτωση. Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα. 

3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα μόνο με μπλε ή μόνο με μαύρο στυλό με μελάνι που δεν σβήνει. 

4. Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή. 

5. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων. 

6. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: 10.00 π.μ.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δείτε ΕΔΩ όλο το κείμενο σε μορφή pdf


Πηγή: http://www.alfavita.gr/arthron/
 

Δήλωση του υφυπουργού για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων

 

Ο Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεδίκογλου έκανε την εξής δήλωση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων
 «Σήμερα αρχίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία, δύναμη, και νηφαλιότητα στις μαθήτριες και τους μαθητές.
Βρίσκεστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία στη ζωή σας, από τις πολλές  που εύχομαι να συναντήσετε στο δρόμο σας. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι επίσης και μια δοκιμασία για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, χάρη στις προσπάθειες των οποίων διανύσαμε φέτος μια καλή σχολική χρονιά που φτάνει στο τέλος της.

Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και να ευχηθώ καλή δύναμη στην επιτυχή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων και καλά αποτελέσματα στους μαθητές».

Πηγή: http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=18890&spec=edu&type=1

Νεοελληνική Γλώσσα: Τα θέματα και οι προτεινόμενες απαντήσεις, ΓΕΛ ημερήσια, εσπερινά και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Α.Το κείμενο αναφέρεται στην ανθρωπιά. (Θέμα του κειμένου) Αρχικά, σημειώνεται ότι η ανθρωπιά είναι μια έννοια ευρέως διαδεδομένη στην σύγχρονη εποχή και σημαίνει την θλίψη για τα προβλήματα των συνανθρώπων. (1η) Στην συνέχεια, επισημαίνεται ότι ο ανθρωπιστής είναι άνθρωπος ανιδιοτελής, αλλά σε προηγούμενες περιόδους δεν ήταν διαδεδομένη η αξία του. (2η) Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι η διάδοσή της στην σύγχρονη εποχή δηλώνει την ύπαρξη ενός παγκόσμιου πνεύματος συμπάθειας. (3η) Ωστόσο, η ανθρωπιά έχει παραποιηθεί σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη εποχή (4η) διότι επικρατεί η πλεονεξία. (5η) Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η ανθρωπιά συνδέεται με την θέληση, την πράξη, την ανεκτικότητα και την ενεργητικότητα.

Β.1. Αποτελεί γεγονός ,χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του υλισμού. Πολλοί άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του πλανήτη επιδιώκουν να αποκτούν όσο το δυνατόν πιο πολλά υλικά αγαθά και συχνά αισθάνονται άγχος για να επιτύχουν τον στόχο τους. Συχνά, δεν αρέσκονται σε αυτά που έχουν ήδη αποκτήσει, αλλά επιδιώκουν περισσότερα. Εντός αυτού του πλαισίου, όχι μόνο παραμελούν να συνάπτουν σχέσεις αλληλοσεβασμού και αγάπης ,αλλά συχνά οι σχέσεις αυτές βασίζονται στον ανταγωνισμό. Επομένως, παρατηρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ιδανικά της αλληλεγγύης θεωρούνται ότι είναι χωρίς αξία και παρωχημένα.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Α1. Το κείμενο πραγματεύεται τη διαχρονική σημασία της ανθρωπιάς. Η συχνή χρήση του παλαιότερου όρου του ανθρωπισμού προκύπτει από τη μεγάλη αξία του, αφού κάποιος συμπάσχει με όσα πλήττουν κάθε άνθρωπο αδιακρίτως και προσπαθεί να τον βοηθήσει χωρίς ωφελιμιστική διάθεση. Αυτός ο τύπος ανθρώπου αποτελεί διαχρονικό πρότυπο, αν και λίγοι μπορούσαν να ανταποκριθούν καθημερινά και έμπρακτα σε αυτό. Σήμερα το γενικό αίτημα για ανθρωπιά προκύπτει από τη συνειδητοποίηση και αναζήτηση διεξόδου στα πανανθρώπινα προβλήματα. Ωστόσο ο όρος έχει παραποιηθεί λόγω ποικίλων επιδιώξεων και πολυχρησίας, γεγονός που ευτελίζει το υψηλό νόημα της λέξης, τον αυθορμητισμό και την απλότητά της. Έτσι, ο σύγχρονος άνθρωπος ξεχνά πως η ανθρωπιά ισοδυναμεί με έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος για το συνάνθρωπο, χωρίς εγωισμό, και για αυτό είναι δύσκολος.
Β.1. Στη σύγχρονη υπερκαταναλωτική εποχή ο άνθρωπος έχει θέσει ως υψηλότερο στόχο του την απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών κυρίως αποκτημάτων. Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρίσκεται ως επί το πλείστον η κάλυψη των υλικών του αναγκών, η ανταπόκριση στα διαφημιστικά πρότυπα που καθημερινά προβάλλονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η καλοπέραση. Άρα, η έμφαση δίνεται στο «εγώ». Συνεχώς ο άνθρωπος παραγκωνίζει την πνευματική και ηθική του διάσταση, περιορίζει το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, τη συμπόνια, την παροχή βοήθειας, την ανθρωπιά. Και όχι μόνο τα παραγκωνίζει αλλά επιπλέον τα θεωρεί και ξεπερασμένα, άχρηστα, μάταια, γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί καμία άλλη διάσταση πλην της υλικής. Έτσι, χάνει τη βαθύτερη ουσία του, απανθρωποποιείται, αποκοινωνικοποιείται. Και αυτό μόνο με ευτυχία δεν μπορεί να ισοδυναμεί.
 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΡΕΙΣ (3)

ΚΕΙΜΕΝΟ 

 Η «ανθρωπιά» είναι μια λέξη του καιρού μας, ένας όρος κοινόχρηστος, ένα νόμισμα που κυκλοφορεί σ’ όλα τα χέρια, γιατί συμβαίνει η ανταλλακτική του αξία να είναι πολύ μεγάλη. Και με την «ανθρωπιά» εννοούμε, φυσικά, τη συμπόνια, τη συμμετοχή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο πάθος του γείτονα. Και όχι μόνο του γείτονα. Του κάθε ανθρώπου. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν τον όρο «ανθρωπισμός». Έλεγαν: «αυτός είναι μεγάλος ανθρωπιστής» και με τούτο εσήμαιναν μια προσωπικότητα που ξοδευόταν ολόκληρη για να κάμει το καλό. Ο Ντυνάν, για παράδειγμα, ο ιδρυτής του «Ερυθρού Σταυρού», υπήρξε ένας τέτοιος ανθρωπιστής. Πέρα απ’ ό,τι θα μπορούσε να ενδιαφέρει αποκλειστικά το άτομό του, εσυλλογίσθηκε τους ανθρώπους που έπασχαν, έξω από διάκριση φυλής και θρησκείας, «εν πολέμω και εν ειρήνη». 

 Ο «ανθρωπιστής», ένας άνθρωπος με σπουδαίες ικανότητες, που αναλίσκεται με ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλία, ακόμη και χωρίς τη θεμιτή, επιτέλους, από πολλές απόψεις, επιθυμία της υστεροφημίας, υπήρξε, για πολλούς αιώνες, ένα θαυμάσιο ιδανικό, που οι προγενέστεροι το επρόβαλλαν στους μεταγενέστερους. Ακόμη τότε η «ανθρωπιά», μολονότι δεν έπαυε να είναι κοινή απαίτηση, δεν είχε καταντήσει κοινόχρηστος όρος. Ήταν η σπάνια, η υψηλή παρουσία, όπου μόνο μερικές εκλεκτές φύσεις κατόρθωναν να φτάσουν. Και ακόμη, μια καθημερινή άσκηση που ο καθένας την επιθυμούσε για τον εαυτό του, θεωρώντας την αυτονόητο χρέος του, χωρίς να συλλογίζεται ότι θα μπορούσε και διαφορετικά να την αξιοποιήσει. 

 Το γεγονός ότι η απαίτηση της «ανθρωπιάς» έχει γίνει κοινός τόπος σήμερα δεν είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Δείχνει πως η οικουμενική ψυχή αισθάνεται βαθύτερα την ταλαιπωρία του ανθρώπου και αναζητεί διέξοδο. 

 Περιττό να προστεθεί πως και η ανθρωπιά, καθώς κι ένα σωρό άλλοι όροι, έχει υποστεί τρομακτικές διαστρεβλώσεις. Όποιος είπε πως οι ιδέες είναι καθώς τα υγρά, που παίρνουν το σχήμα του μπουκαλιού τους, είχε, βέβαια, πολύ δίκιο. Και με τους όρους το ίδιο συμβαίνει. Αλλάζουν νόημα, αλλάζουν απόχρωση, κατά τον τρόπο που τους μεταχειρίζεται κανείς και κατά τον σκοπό που επιδιώκει χρησιμοποιώντας τους. Έτσι, μπορούμε να μιλούμε όλοι για ανθρωπιά, αλλά να εννοούμε ολωσδιόλου διαφορετικό πράγμα ο καθένας. 

 Έπειτα, ένας όρος, μια λέξη, μια έκφραση, που βρίσκεται ολοένα στο στόμα μας, σιγά σιγά φτωχαίνει, αδειάζει, αποστεώνεται, αυτοακυρώνεται. Φοβούμαι πως ίσια ίσια αυτό έχει συμβεί με την ανθρωπιά. Αρκεί μια ματιά ολόγυρά μας, για να το νιώσουμε καλύτερα τούτο. Η καθημερινή ζωή ολοένα και περισσότερο χάνει τη θαλπωρή, τη γλυκιά ζεστασιά της. Είναι ένας χειμώνας χωρίς αλκυονίδες. Η «καλημέρα», αυτό το χαρούμενο άνοιγμα παραθύρου προς τον αίθριο ουρανό, μεταβάλλεται σιγά σιγά σε μορφασμό. Η ανθρώπινη λαιμαργία, η δίψα της ευζωίας δεν αφήνει τόπο για ευγενικά αισθήματα. Κάτι περισσότερο: τα ευγενικά αισθήματα θεωρούνται ξεπερασμένα. 

 Λησμονούμε, ωστόσο, πως η ανθρωπιά είναι κυριότατα βούληση, δεν είναι γνώση, δεν είναι μόνο γνώση. Και δεν είναι λόγος, είναι πράξη. Είναι ένας ολόκληρος εσωτερικός κόσμος, στην τελείωσή του, που ακτινοβολεί παντού. Η ανθρωπιά αποκλείει τη μισαλλοδοξία, την καταφρόνηση του άλλου ανθρώπου· είναι επιεικής και ήπια. Περιέχει πολλή συγκατάβαση και πολλή κατανόηση. Η ανθρωπιά είναι κυκλική παρουσία. Δεν βρίσκεται στραμμένη προς ένα μονάχα σημείο του ορίζοντα. Εκείνος που είναι αληθινά ανθρώπινος δεν μπορεί παρά να είναι, σε κάθε περίσταση, ανθρώπινος. Η ανθρωπιά δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι όργανο αυτοπροβολής και επιτυχίας. Είναι απάρνηση. Πρέπει πολλά ν’ αρνηθείς, για να κερδίσεις τα ουσιωδέστερα. Αλλά δεν είναι και παθητική κατάσταση. Ολωσδιόλου αντίθετα, αποτελεί μορφή αδιάκοπης ενέργειας. Είναι πολύ ευκολότερο να γίνεις «μέγας ανήρ» παρά να γίνεις «μεγάλος άνθρωπος». Η Ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα μεγάλων ανδρών. Αλλά έχει πολύ λίγους «ανθρώπους» να παρουσιάσει. 

I.Μ.Παναγιωτόπουλος, Ο Σύγχρονος Άνθρωπος. 

Οι Εκδόσεις των φίλων, Αθήνα 1988. 18η 

έκδοση (Διασκευή). 

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). 

Μονάδες 25

Β1. Να αναπτύξετε σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων το περιεχόμενο του αποσπάσματος που ακολουθεί: «Η ανθρώπινη λαιμαργία, η δίψα της ευζωίας δεν αφήνει τόπο για ευγενικά αισθήματα. Κάτι περισσότερο: τα ευγενικά αισθήματα θεωρούνται ξεπερασμένα.». 

Μονάδες 10

Β2. α) Να βρείτε δύο τρόπους ανάπτυξης στην πρώτη παράγραφο του κειμένου (Η «ανθρωπιά» … «εν πολέμω και εν ειρήνη») και να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. 

Μονάδες 6

 β) Ποια νοηματική σύνδεση εκφράζουν οι διαρθρωτικές λέξεις: 

 έτσι (στην τέταρτη παράγραφο)  ωστόσο (στην έκτη παράγραφο). 

Μονάδες 4

Β3. α) Να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: 

 αναλίσκεται, οικουμενική, διαστρεβλώσεις, ολωσδιόλου, ευζωίας. 

Μονάδες 5

 β) Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του 

κειμένου: 

 κοινόχρηστος, συμμετοχή, αυτοακυρώνεται, γνώση, αδιάκοπης. 

Μονάδες 5

Β4. α) Να αιτιολογήσετε τη χρήση των εισαγωγικών στις παρακάτω περιπτώσεις: 

 «αυτός είναι μεγάλος ανθρωπιστής» (στην πρώτη παράγραφο) 

 «Ερυθρού Σταυρού» (στην πρώτη παράγραφο). 

Μονάδες 2

 β) Να εντοπίσετε στο κείμενο τρεις εκφράσεις με μεταφορική σημασία. 

Μονάδες 3

Γ1. Σε άρθρο σας, που θα δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα, να αναφερθείτε σε φαινόμενα που αποδεικνύουν το έλλειμμα ανθρωπιάς στην εποχή μας, αλλά και σε δραστηριότητες, ατομικές και συλλογικές, που αποσκοπούν στον περιορισμό αυτού του ελλείμματος (500-600 λέξεις). 

Μονάδες 40

ΟΔΗΓΙΕΣ (για τους εξεταζομένους) 

1. Στο εξώφυλλο να γράψετε το εξεταζόμενο μάθημα. Στο εσώφυλλο πάνω-πάνω να συμπληρώσετε τα Ατομικά στοιχεία μαθητή. Στην αρχή των απαντήσεών σας να γράψετε πάνω-πάνω την ημερομηνία και το εξεταζόμενο μάθημα. Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο και να μη γράψετε πουθενά στις απαντήσεις σας το όνομά σας. 

2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Τυχόν σημειώσεις σας πάνω στα θέματα δεν θα βαθμολογηθούν σε καμία περίπτωση. Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα. 

3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα μόνο με μπλε ή μόνο με μαύρο στυλό με μελάνι που δεν σβήνει. 

4. Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή. 

5. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων. 

6. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: 10.00 π.μ.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δείτε ΕΔΩ όλο το κείμενο σε μορφή pdf


Πηγή: http://www.alfavita.gr/arthron

Θέματα και Απαντήσεις Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Λύκεια τα τελευταία 13 χρόνια

Πανελλήνιες εξετάσεις 2014

 

Θέματα παλαιότερων ετών των ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας δημοσίευσε τα παρακάτω θέματα των πανελληνίων εξετάσεων παλαιότερων ετών. Δείτε τα θέματα στη Νεοελληνική γλώσσα, τη βιολογία, την ιστορία, στα μαθηματικά, τη χημεία, τη φυσική, τις ξένες γλώσσες, την αρμονία, το ελεύθερο σχέδιο κ.λπ.

Τα θέματα είναι σε Pdf

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_glo_gen_c_hmer_no_13.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_12.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_11.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_10.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_09.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_08.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_07.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_06.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_05.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_04.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_03.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_02.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_01.pdf
them_glo_gen_c_hmer_no_00.doc
them_glo_gen_c_hmer_epan_12.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_11.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_10.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_09.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_08.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_07.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_06.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_05.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_04.pdf
them_glo_gen_c_hmer_epan_03.pdf
them_glo_gen_c_hmer_d_esp_no_12.pdf

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_bio_gen_c_hmer_no_1305.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_12.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_11.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_10.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_09.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_08.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_07.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_06.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_05.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_04.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_03.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_02.pdf
them_bio_gen_c_hmer_no_01.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_12.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_11.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_10.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_09.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_08.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_07.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_06.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_05.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_04.pdf
them_bio_gen_c_hmer_epan_03.pdf
sol_bio_gen_c_hmer_no_12.pdf

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_bio_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_bio_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_10.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_bio_kat_c_hmer_epan_03.pdf
sol_bio_kat_c_hmer_no_2012.pdf

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_neoel_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_no_01.doc
them_neoel_kat_c_hmer_no_00.doc
them_neoel_kat_c_hmer_epan_12.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_epan_10.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_neoel_kat_c_hmer_epan_04.pdf

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_arx_kat_c_hmer_no_1305.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_arx_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_12.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_10.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_arx_kat_c_hmer_epan_03.pdf

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_ist_gen_c_hmer_no_1305.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_11.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_10.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_09.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_08.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_07.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_06.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_05.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_04.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_03.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_02.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_01.pdf
them_ist_gen_c_hmer_no_00.doc
them_ist_gen_c_hmer_epan_12.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_11.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_10.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_09.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_08.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_07.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_06.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_05.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_04.pdf
them_ist_gen_c_hmer_epan_03.doc
sol_ist_gen_c_hmer_no_12.pdf

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_ist_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_ist_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_10.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_ist_kat_c_hmer_epan_03.pdf
sol_ist_kat_c_hmer_no_2012.pdf

ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_lat_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_1106.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_1006.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_lat_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_lat_kat_c_hmer_epan_03.pdf
sol_lat_kat_c_hmer_no_12.pdf

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΕΛ Ημερήσια

them_plir_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_plir_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_10.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_03.pdf
them_plir_kat_c_hmer_epan_02.doc
them_plir_kat_c_hmer_epan_01.doc
them_plir_kat_c_hmer_epan_00.doc
sol_plir_kat_c_hmer_no_12.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_11.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_10.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_09.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_08.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_07.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_06.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_05.doc
sol_plir_kat_c_hmer_no_04.pdf
sol_plir_kat_c_hmer_no_03.doc
sol_plir_kat_c_hmer_no_02.doc
sol_plir_kat_c_hmer_no_01.doc
sol_plir_kat_c_hmer_no_00.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_09.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_06.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_05.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_04.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_03.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_02.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_01.doc
sol_plir_kat_c_hmer_epan_00.doc

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_mat_gen_c_hmer_no_1305.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_12.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_11.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_10.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_09.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_08.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_07.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_06.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_05.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_04.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_03.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_02.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_01.pdf
them_mat_gen_c_hmer_no_00.doc
them_mat_gen_c_hmer_epan_12.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epan_11.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epan_10.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epan_09.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epan_08.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epan_07.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epan_04.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epan_03.pdf
them_mat_gen_c_hmer_epal_no_12.pdf
sol_mat_gen_c_hmer_no_12.pdf
sol_mat_gen_c_hmer_no_07.doc

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_mat_kat_c_hmer_no_1305.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_mat_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_12.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_10.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_mat_kat_c_hmer_epan_03.pdf

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΛ Ημερήσια

them_fis_gen_c_hmer_no_12.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_11.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_10.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_09.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_08.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_07.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_06.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_05.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_04.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_03.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_02.pdf
them_fis_gen_c_hmer_no_01.pdf
them_fis_gen_c_hmer_epan_08.pdf
them_fis_gen_c_hmer_epan_07.pdf
them_fis_gen_c_hmer_epan_06.pdf
them_fis_gen_c_hmer_epan_05.pdf
them_fis_gen_c_hmer_epan_04.pdf
them_fis_gen_c_hmer_epan_03.pdf
them_fis_gen_c_hmer_epan_01.doc
sol_fis_gen_c_hmer_no_12.pdf
sol_fis_gen_c_hmer_no_11.pdf

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_fis_kat_c_hmer_no_1206.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_1006.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_fis_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_12.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_12.doc
them_fis_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_10.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_03.pdf
them_fis_kat_c_hmer_epan_02.doc
them_fis_kat_c_hmer_epan_01.doc
sol_fis_kat_c_hmer_no_12.pdf
sol_fis_kat_c_hmer_no_11.pdf
sol_fis_kat_c_hmer_no_05.pdf
sol_fis_kat_c_hmer_epan_12.pdf

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_xhm_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_xhm_kat_c_hmer_epan_03.pdf

ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_biox_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_biox_kat_c_hmer_no_1006.pdf
them_biox_kat_c_hmer_no_0906.pdf
them_biox_kat_c_hmer_no_0806.pdf
them_biox_kat_c_hmer_no_0605.pdf
them_biox_kat_c_hmer_no_0603.pdf
them_biox_kat_c_hmer_no_0602.pdf
them_biox_kat_c_hmer_no_0601.pdf
them_biox_kat_c_hmer_epan_0906.pdf
them_biox_kat_c_hmer_epan_0604.pdf

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_hlek_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_no_0906.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_no_0806.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_no_0605.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_no_0603.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_no_0602.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_no_0601.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_epan_0604.pdf
them_hlek_kat_c_hmer_epan_0603.pdf

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΛ Ημερήσια

them_org_kat_c_hmer_no_12.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_11.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_10.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_09.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_08.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_07.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_06.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_05.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_04.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_03.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_02.pdf
them_org_kat_c_hmer_no_01.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_11.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_09.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_08.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_07.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_06.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_05.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_04.pdf
them_org_kat_c_hmer_epan_03.pdf
sol_org_kat_c_hmer_no_2012.pdf

ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_aggl_eid_c_eid_no_11.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_10.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_09.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_08.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_07.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_06.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_05.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_04.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_02.pdf
them_aggl_eid_c_eid_no_01.pdf

ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_franc_eid_c_eid_no_11.pdf
them_franc_eid_c_eid_no_10.pdf
them_franc_eid_c_eid_no_09.pdf
them_franc_eid_c_eid_no_08.pdf
them_franc_eid_c_eid_no_05.pdf
them_franc_eid_c_eid_no_04.pdf
them_franc_eid_c_eid_no_01.pdf

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_germ_eid_c_eid_no_1106.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_1006.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_0906.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_0806.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_07.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_06.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_05.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_04.pdf
them_germ_eid_c_eid_no_01.pdf

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_isp_eid_c_eid_no_11.pdf
them_isp_eid_c_eid_no_09.pdf
them_isp_eid_c_eid_no_08.pdf
them_isp_eid_c_eid_no_05.pdf
them_isp_eid_c_eid_no_04.pdf
them_isp_eid_c_eid_no_01.pdf

ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΕΛ Ημερήσια

them_ital_eid_c_eid_no_1106.pdf

them_ital_eid_c_eid_no_1006.pdf
them_ital_eid_c_eid_no_0906.pdf
them_ital_eid_c_eid_no_0806.pdf

ΑΡΜΟΝΙΑ

them_arm_eid_c_eid_no_1106.pdf
them_arm_eid_c_eid_no_10.pdf
them_arm_eid_c_eid_no_09.pdf
them_arm_eid_c_eid_no_08.pdf
them_arm_eid_c_eid_no_07.pdf
them_arm_eid_c_eid_no_06.pdf

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

them_elsxed_eid_c_eid_no_1106.zip
them_elsxed_eid_c_eid_no_10.pdf
them_elsxed_eid_c_eid_no_08.pdf
them_elsxed_eid_c_eid_no_05.pdf
them_elsxed_eid_c_eid_no_04.pdf
them_elsxed_eid_c_eid_no_01.pdf

ΠΗΓΗ: http://dide.fth.sch.gr


 

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών Ελλήνων του εξωτερικού στις ΠΚΕ των στρατιωτικών σχολών

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε οτι σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών των υποψηφίων Ελλήνων του εξωτερικού για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) των Στρατιωτικών Σχολών λήγει στις 11 Ιουλίου 2014 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Η προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ καθώς και οι διευκρινιστικές οδηγίες ακαδημαϊκού έτους 2014‐2015 είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ.

 

Πηγή: http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=18739&spec=edu&type=1

Ποιες σχολές δεν δηλώνουν όσοι θέλουν μετεγγραφή

Ποιες σχολές δεν δηλώνουν όσοι θέλουν μετεγγραφή

 

Επιμέλεια: Νίκος Μάστορας- Τα Νέα

Χιλιάδες υποψήφιοιαπό πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες και με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης από τη μόνιμη κατοικία των γονέων τους θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αμέσως θα πάρων ελεύθερη μετεγγραφή για τμήμα κοντά στο σπίτι τους.

Αυτή είναι η νέα διαδικασία που θα τηρηθεί φέτος, σε αντικατάσταση των ειδικών κατηγοριών οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση

 

 

Πηγή: Τα Νέα


 

Δείτε θέματα πανελλαδικών εξετάσεων προηγούμενων ετών

Οι παρακάτω σύνδεσμοι μετάβασης (links) οδηγούν σε αρχεία PDF που περιέχουν τις εκφωνήσεις και απαντήσεις των θεμάτων και μπορούν να προβληθούν ή να εκτυπωθούν μέσω του Acrobat Reader (4.0 ή νεότερου). Εάν δεν τον έχετε ήδη εγκαταστήσει, μπορείτε να τον κατεβάσετε από τον παραπάνω σύνδεσμο μετάβασης.

 

Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα στην απευθείας προβολή/εκτύπωση των παρακάτω αρχείων, μπορείτε να επιλέξετε την εντολή "Αποθήκευση" (Save). Με αυτό τον τρόπο θα κατεβάσετε το εν λόγω αρχείο στον υπολογιστή σας, και μετά μπορείτε να το ανοίξετε μέσω του Acrobat Reader. Δείτε διαγωνίσματα προηγούμενων ετών από Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ

 

Θέματα 2013

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. ΕΠΑ.Λ. (Α' Ομάδα)
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. ΕΠΑ.Λ. (Β' Ομάδα)
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική Ι
  4. Βιολογία Ι
  5. Μαθηματικά Ι
  6. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  7. Βιολογία ΙΙ
  8. Μαθηματικά ΙΙ
  9. Φυσική ΙΙ
 8. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)

Θέματα 2012

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. ΕΠΑ.Λ. (Α' Ομάδα)
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. ΕΠΑ.Λ. (Β' Ομάδα)
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική Ι
  4. Βιολογία Ι
  5. Μαθηματικά Ι
  6. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  7. Βιολογία ΙΙ
  8. Μαθηματικά ΙΙ
  9. Φυσική ΙΙ
 8. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)
  1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
   1. Νεοελληνική Γλώσσα
   2. Ιστορία
   3. Βιολογία
   4. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
   1. Αρχαία Ελληνικά
   2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
   3. Λατινικά
   4. Ιστορία
  3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία
   4. Βιολογία
  4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
   4. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
  5. Γ' Λυκείου - Επιλογής

Θέματα 2011

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. ΕΠΑ.Λ. (Α' Ομάδα)
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. ΕΠΑ.Λ. (Β' Ομάδα)
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική Ι
  4. Βιολογία Ι
  5. Μαθηματικά Ι
  6. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  7. Βιολογία ΙΙ
  8. Μαθηματικά ΙΙ
  9. Φυσική ΙΙ
 8. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)
  1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
   1. Νεοελληνική Γλώσσα
   2. Ιστορία
   3. Βιολογία
   4. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
   1. Αρχαία Ελληνικά
   2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
   3. Λατινικά
   4. Ιστορία
  3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία
   4. Βιολογία
  4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
   4. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
  5. Γ' Λυκείου - Επιλογής
   1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Θέματα 2010

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. ΕΠΑ.Λ. (Α' Ομάδα)
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. ΕΠΑ.Λ. (Β' Ομάδα)
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική Ι
  4. Βιολογία Ι
  5. Μαθηματικά Ι
  6. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  7. Βιολογία ΙΙ
  8. Μαθηματικά ΙΙ
  9. Φυσική ΙΙ
 8. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)
  1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
   1. Νεοελληνική Γλώσσα
   2. Ιστορία
   3. Βιολογία
   4. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
   1. Αρχαία Ελληνικά
   2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
   3. Ιστορία
  3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Βιολογία
  4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  5. Γ' Λυκείου - Επιλογής
   1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Θέματα 2009

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. ΕΠΑ.Λ. (Α' Ομάδα)
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. ΕΠΑ.Λ. (Β' Ομάδα)
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική Ι
  4. Βιολογία Ι
  5. Μαθηματικά Ι
  6. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  7. Βιολογία ΙΙ
  8. Μαθηματικά ΙΙ
  9. Φυσική ΙΙ
 8. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)

Θέματα 2008

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. Β' Κύκλος ΤΕΕ
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)
  1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
   1. Νεοελληνική Γλώσσα
   2. Ιστορία
   3. Φυσική
   4. Βιολογία
   5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
   1. Αρχαία Ελληνικά
   2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
   3. Λατινικά
   4. Ιστορία
  3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία
   4. Βιολογία
  4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
   4. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
  5. Γ' Λυκείου - Επιλογής
   1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Θέματα 2007

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. Β' Κύκλος ΤΕΕ
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)
  1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
   1. Νεοελληνική Γλώσσα
   2. Ιστορία
   3. Φυσική
   4. Βιολογία
   5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
   1. Αρχαία Ελληνικά
   2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
   3. Λατινικά
   4. Ιστορία
  3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία
   4. Βιολογία
  4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία-Βιοχημεία
   4. Ηλεκτρολογία
   5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
   6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
  5. Γ' Λυκείου - Επιλογής
   1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Θέματα 2006

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. Β' Κύκλος ΤΕΕ
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)
  1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
   1. Νεοελληνική Γλώσσα
   2. Ιστορία
   3. Φυσική
   4. Βιολογία
   5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
   1. Αρχαία Ελληνικά
   2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
   3. Λατινικά
   4. Ιστορία
  3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία
   4. Βιολογία
  4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία-Βιοχημεία
   4. Ηλεκτρολογία
   5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
   6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
  5. Γ' Λυκείου - Επιλογής
   1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Θέματα 2005

 1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
  1. Νεοελληνική Γλώσσα
  2. Ιστορία
  3. Φυσική
  4. Βιολογία
  5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
  1. Αρχαία Ελληνικά
  2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
  3. Λατινικά
  4. Ιστορία
 3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία
  4. Βιολογία
 4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
  1. Μαθηματικά
  2. Φυσική
  3. Χημεία-Βιοχημεία
  4. Ηλεκτρολογία
  5. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
  6. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
 5. Γ' Λυκείου - Μαθήματα Επιλογής
  1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 6. Β' Κύκλος ΤΕΕ
  1. Μαθηματικά
  2. Νέα
 7. Γ' Λυκείου - Επαναληπτικές Απολυτήριες (Εκφωνήσεις)
  1. Γ' Λυκείου - Γενική Παιδεία
   1. Νεοελληνική Γλώσσα
   2. Ιστορία
   3. Φυσική
   4. Βιολογία
   5. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  2. Γ' Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση
   1. Αρχαία Ελληνικά
   2. Νεοελληνική Λογοτεχνία
   3. Λατινικά
   4. Ιστορία
  3. Γ' Λυκείου - Θετική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Χημεία
   4. Βιολογία
  4. Γ' Λυκείου - Τεχνολογική Κατεύθυνση
   1. Μαθηματικά
   2. Φυσική
   3. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγρ. Περιβάλλον
   4. Αρχές Οργάνωσης & Διοίκηση Επιχειρήσεων
  5. Γ' Λυκείου - Επιλογής
   1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

 

Πηγή: http://www.alfavita.gr/arthron

Μεγάλες ανισότητες λόγω μεταπήδησης φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ

Μεγάλες ανισότητες λόγω μεταπήδησης φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ

Της Χαράς Καλημέρη

Ανατροπές στις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων, αλλά και η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά) και η επιστροφή για τους υποψηφίους αυτούς στο παλαιό σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών.

Εκτιμάται ότι περίπου 10.000 - 15.000 θα είναι οι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή και θα μεταπηδήσουν από περιφερειακά ιδρύματα σε ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας το… αδιαχώρητο. Όμως, και τα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα περισσότερα των οποίων έχουν μικρό αριθμό διδασκόντων και ελλιπείς υποδομές, θα δεχθούν αριθμό φοιτητών μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούν να διαχειριστούν. Μάλιστα, αναμένεται να διευρυνθούν οι ανισότητες ανάμεσα σε ομοειδή τμήματα πανεπιστημίων του κέντρου και της περιφέρειας με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των τμημάτων Φυσικής. Στην Κρήτη και την Πάτρα όπου τα τμήματα Φυσικής ήταν πιο επιβαρυμένα οι εισακτέοι φέτος αυξήθηκαν, ενώ αντίθετα στα ίδια τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου υπήρχε μια καλή αναλογία φοιτητών/ καθηγητών οι εισακτέοι μειώθηκαν.

Επιβάρυνση

Μεγάλες ανισότητες λόγω μεταπήδησης φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ   

Ειδικότερα, φέτος σε δεκάδες τμήματα πανεπιστημίων της χώρας η αύξηση των εισακτέων είναι μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε κάποια τμήματα ξεπερνά ακόμη και το 50%. Ιδιαίτερα επιβαρυμένα είναι τα τμήματα του γεωτεχνολογικού τομέα και των θετικών επιστημών, τα οποία «εισέπραξαν» και τη μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων. Ενδεικτικά, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φέτος θα εισαχθούν συνολικά 800 φοιτητές, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 34,5% σε σχέση πέρυσι. Εάν ο αριθμός αυτός συγκριθεί με το ακαδημαϊκό έτος 2012-13, η αύξηση των εισακτέων ξεπερνά το 90%. Στον αντίποδα, πάντως, φέτος περιορίστηκαν οι εισακτέοι σχολών που οδηγούν στον κορεσμένο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα στις φιλολογίες.

Σε όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2014-2015) θα εισαχθούν 70.305 υποψήφιοι. Από αυτούς, οι 46.735 θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και οι 23.570 στα ΤΕΙ. Στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών οι θέσεις αυξάνονται κατά 3% και 5% αντίστοιχα συγκριτικά με πέρυσι, ενώ θα υπάρξει μείωση κατά 4% των θέσεων για τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παρέμεινε ο αριθμός των εισακτέων για τις σχολές επιστημών υγείας.

Φέτος, οι 70.305 θέσεις θα διεκδικηθούν από όλους τους υποψηφίους (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες), δεδομένο το οποίο πιέζει πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ, με εξαίρεση αυτά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο θα διαμορφωθεί ως εξής:

• Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου (π.χ. πολυτεχνικές, σχολές πληροφορικής, φυσικομαθητικές) όπου οι θέσεις αυξάνονται κατά 3% και 5% αντίστοιχα συγκριτικά με πέρυσι.

• Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας οι θέσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, λόγω της προσθήκης των θέσεων των ειδικών κατηγοριών σε αυτές της γενικής σειράς, η «πλασματική» αύξηση των εισακτέων που προκύπτει αναμένεται ότι θα πιέσει πτωτικά τις βάσεις.

• Προς τα κάτω αναμένεται να πιεστούν οι βάσεις εισαγωγής και στα τμήματα οικονομικών επιστημών του 5ου επιστημονικού πεδίου, όπου θα υπάρξει μικρή αύξηση των θέσεων.

• Στον αντίποδα, πάντως, η μείωση κατά 4% των θέσεων για τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (1ο επιστημονικό πεδίο) φαίνεται πως ευνοεί την άνοδο των βάσεων.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία των βάσεων εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα αρχίσουν στις 28 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνεται η Έκθεση.

Επίσης, παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι, ακόμη, ο αριθμός των υποψηφίων που θα συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και οι προτιμήσεις σχολών που θα δείξουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.

 

ΠΗΓΗ: imerisia.gr/ 

Ποια η αλήθεια για τον μεταβολή του αριθμού των εισακτέων

 

1o Πεδίο ΑΕΙ: eis_aei_2014_1p.pdf
2ο Πεδίο ΑΕΙ: eis_aei_2014_2p.pdf
3ο Πεδίο ΑΕΙ: eis_aei_2014_3p.pdf
4ο Πεδίο ΑΕΙ: eis_aei_2014_4p.pdf
5ο Πεδίο ΑΕΙ: eis_aei_2014_5p.pdf

Πραγματική αύξηση έχουμε εάν η μεταβολή είναι παραπάνω από 20% επειδή το 2013  δόθηκε επιπλέον 20% των θέσεων σε ειδικές κατηγορίες (Κοινωνικά Κριτήρια,Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι).

Από τους παραπάνω πίνακες προκύπτει ότι έχουμε συνολική μείωση των εισακτέων στο 1ο πεδίο και αύξηση σε όλα τα υπόλοιπα 4. Σε κάθε πεδίο υπάρχουν σχολές που αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων (>20%) και σχολές που μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων (<20%)

Καλοδήμος Δ.
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας


Πηγή: http://www.alfavita.gr/arthron

Μήπως ανήκετε σε ειδική κατηγορία υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και... δεν το ξέρετε;

Και όμως δεν είναι απίθανο αφού παρά την κατάργηση των τριών βασικών ειδικών κατηγοριών που ίσχυαν μέχρι πέρυσι (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) παραμένουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμη 18 ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για τις οποίες προβλέπονται ξεχωριστές ποσοστώσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επιπλέον των 70.305 εισακτέων που ανακοινώθηκαν εφέτος. Αυτές οι καθ' υπέρβασιν θέσεις και η ακριβής ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος
2014-2015 θα αποφασισθούν προσεχώς, ωστόσο δεν αναμένεται διαφοροποίηση από τα περυσινά δεδομένα.

Σημειώστε ότι οι μεγάλες ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που ώς τώρα εισάγονταν επίσης καθ' υπέρβασιν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε δικό τους ποσοστό θέσεων θα διεκδικούν πλέον την εισαγωγή τους επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους υποψηφίους και εφόσον επιτύχουν θα τους δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να εισάγονται - με πολύ λιγότερα μόρια - σε περιφερειακό πανεπιστήμιο και κατόπιν να μετεγγράφονται σε ομοειδές τμήμα κεντρικού ιδρύματος.

Επίσης, ειδικά για τους υποψηφίους της Κεφαλονιάς που θα συμμετάσχουν στις εφετινές Πανελλαδικές προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων, λόγω της αναστάτωσης που τους προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός.

Οι εναπομείνασες 18 ειδικές κατηγορίες και τα αντίστοιχα ποσοστά θέσεων καθ' υπέρβασιν των «κανονικών» εισακτέων, είναι οι εξής:

1Αθλητές με διακρίσεις έως και 7-10-2008 εισάγονται σε τμήματα, εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων και σχολές των πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, στα προγράμματα σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών, στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης 30% στα ΤΕΦΑΑ και 1% σε λοιπά τμήματα, εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων και σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

2Αθλητές με διακρίσεις από 8-10-2008 ώς και 31-8-2014 εισάγονται σε τμήματα, εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων και σχολές των πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, στα προγράμματα σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών, στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης 20% στα ΤΕΦΑΑ και 3% σε λοιπά τμήματα, εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων και σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

3Τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, απόφοιτοι ελληνικών λυκείων: 3%.

4Τέκνα ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, απόφοιτοι ελληνικών λυκείων: 1%.

5Ελληνες απόφοιτοι ξένων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό και ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην της Κύπρου): 1,50%.

6Ελληνες απόφοιτοι κυπριακών λυκείων που λειτουργούν στην Κύπρο και ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών της χώρας αυτής: 1,50%.

7 Ελληνες απόφοιτοι ξένων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό και ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών χώρας μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης: 1%.

8Αλλοδαποί - αλλογενείς που είναι απόφοιτοι σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα τμήματα και τις σχολές πανεπιστημίων, ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών (πλην των προγραμμάτων ιερατικών σπουδών) και ΤΕΙ του επιστημονικού πεδίου Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: 2%.

9Αλλοδαποί - αλλογενείς που είναι απόφοιτοι σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα τμήματα, κατευθύνσεις και τις σχολές πανεπιστημίων (πλην των προγραμμάτων ιερατικών σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών) και ΤΕΙ, των λοιπών επιστημονικών πεδίων: 1%.

10 Αλλοδαποί - αλλογενείς που είναι απόφοιτοι σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα προγράμματα ιερατικών σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών: 20%.

11 Απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μη ελληνικής καταγωγής, για τα τμήματα, τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων και τις σχολές πανεπιστημίων, ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών (πλην των προγραμμάτων ιερατικών σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών), ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ανώτερων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης όλων των επιστημονικών πεδίων: 10%.

12 Απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μη ελληνικής καταγωγής, για τα προγράμματα ιερατικών σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών: 20%.

13 Υπότροφοι αλλοδαποί - αλλογενείς για τα τμήματα των θεολογικών σχολών των πανεπιστημίων και των προγραμμάτων σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών: 3,50%.

14 Υπότροφοι αλλοδαποί - αλλογενείς για όλα τα υπόλοιπα τμήματα των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ανώτερων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης: 1%.

15 Υπότροφοι ομογενείς για όλες τις σχολές και τα τμήματα των πανεπιστημίων, των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών, των ΤΕΙ, τις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης και της ΑΣΠΑΙΤΕ: 1%.

16 Ελληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου, για τις σχολές και τα τμήματα των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, εκτός των Τμημάτων Θεολογίας, Κοινωνικής Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και των προγραμμάτων σπουδών των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών: 0,50%.

17 Ελληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου επαγγελματικού λυκείου (ομάδα Α'), για τις σχολές και τα τμήματα των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ: 0,50%. 18 Πασχόντων από σοβαρές παθήσεις: 5%.

ΤΑ ΝΕΑ - Νίκος ΜάστοραςΠηγή: http://www.alfavita.gr/arthron

Μόρια ανά μονάδα της 20θμιας κλίμακας για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

πατήστε εδώ για να δείτε τα μόρια ανά μονάδα της 20θμιας κλίμακας της γραπτής επίδοσης στα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Σε κάθε κατεύθυνση/πεδίο υπάρχουν 2 μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που προσθέτουν μόρια και με την συμμετοχή τους στον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης (ΓΒΠ) και πολλαπλασιαζόμενα με ορισμένους συντελεστές.

Μόρια=(ΓΒΠ)*800 + 130*(1ο Μάθημα Αυξημένης Βαρύτητας) + 70*(2ο Μάθημα Αυξημένης Βαρύτητας) ή
Μόρια=(ΓΒΠ)*800 + 90*(1ο Μάθημα Αυξημένης Βαρύτητας) + 40*(2ο Μάθημα Αυξημένης Βαρύτητας)

Στη 1η περίπτωση το άριστα είναι το 20.000 και στη 2η το 18.600

Τα μόρια για κάθε κατεύθυνση και για κάθε μάθημα εξαρτώνται από τα επιστημονικά πεδία.

Καλοδήμος Δ.
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας

sep4u.gr


Πηγή: http://www.alfavita.gr/arthron
 

Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2014−2015

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 768/28-03-2014 Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2014−2015.

Σχετικός σύνδεσμος:
http://www.et.gr

 

Πηγή: http://career.duth.gr/cms/?q=node/84584#.U1dsGPmSyaY

Διαγωνίσματα με επαναληπτικά θέματα από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας

Περισσότερα από 650 Φροντιστήρια μέλη της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας από τον Έβρο έως την Κρήτη διοργανώνουν  για 12η χρονιά τα Επαναληπτικά Θέματα της Ο.Ε.Φ.Ε. και οι μαθητές τους διαγωνίζονται σε αυτά.

Όπως τονίζει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, οι μαθητές του Λυκείου θα διαγωνιστούν σε πρότυπα, ποιοτικά και σταθμισμένα θέματα που έχουν παράγει περισσότεροι από 200 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων από τα Φροντιστήρια που συμμετέχουν στην διαδικασία.

Τα επαναληπτικά θέματα, δομημένα με βάση τη λογική των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα αρχίσουν την Κυριακή 6 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 4 Μαΐου, αποτελώντας μια «πρόβα τζενεράλε» πριν από τη μεγάλη δοκιμασία των μαθητών για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Ειδικά για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, η συμμετοχή στα θέματα της Ομοσπονδίας σημαίνει εξοικείωση με την εξεταστική διαδικασία που θα συναντήσουν από φέτος με διαγωνίσματα από την Τράπεζα Θεμάτων.

Φέτος για πρώτη χρονιά η ΟΕΦΕ καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν στα διαγωνίσματα ανεξάρτητα από τη φοίτησή τους σε φροντιστήριο.
Σας περιμένουμε να δηλώσετε συμμετοχή στο πλησιέστερο φροντιστήριο της γειτονιάς σας που μετέχει στη διαδικασία χωρίς κανένα κόστος